Image
Top
Kompas
27 april, 2014

Sirene

Je moet ook nog even die reservering bevestigen. Oh, en die kleding moet nog worden opgehaald. We moeten nog langs de leverancier, doe jij dat even? De voorraad moet nog worden geïnventariseerd. De vrijwilligers moeten nog worden ingelicht. De taken moeten nog worden verdeeld. Ik neem aan dat jij dat gewoon allemaal doet, dat lijkt mij het makkelijkst.

Ja, dat lijkt mij ook het makkelijkst. Dan komt er ook maar één naam onder de uitnodiging. Eén naam op de website. Eén naam onder het contract. Mijn naam. Is dat dan de bedoeling? Nee, dat dacht ik al. Haal even, doe eens, maak jij, breng mij, stel dit op, kijk dit eens na, zorg je dat, heb je zus, sta je klaar, heb je genoeg, hang dit, leg dat, zet het maar… als een sirene klinkt het werkwoord door mijn brein. Het moederwerkwoord moeten. Is moe ook een afgeleide van moeten? Ik besluit van wel. Wat ik mij afvraag; waardoor laat ik me tegenhouden om voor mezelf te kiezen. Is het angst? Ja. Is het een gebrek aan lef? Absoluut. Mijn comfortabele leventje wellicht een poos iets minder comfortabel? Vast. Geen zekerheid? Knikt heftig ja. Ik moet een manier zien te vinden een andere koers te varen zonder het idee te hebben meteen alles overboord te moeten gooien. Want dat is wat ik doe. Ik verzin excuses om maar niet te hoeven doen, te hoeven veranderen, te hoeven denken. Uitputting, jezelf weer opladen. Energie verdelen, leeg gezogen worden. Krampachtig doen alsof… Dagelijkse kost.

Natuurlijk is het niet ingewikkeld maar durf maar eens. Het enige wat ik nog zou moeten is willen. Grijs is het nieuwe zwart, willen is het nieuwe moeten. Verbeter de wereld, begin bij jezelf. Jongens, ik ben aan het buitenspelen. Want dat is wat ik wil. Morgen is moeten weer aan de beurt. Of ik nou wil of niet.

Comments

  1. Nynke

    Heftig! Ik wens je veel wijsheid & moed bij het maken van een keus. X

  2. Alle alarmbellen rinkelen!

    Wat nu?

  3. Tja, zeg het maar… Voorlopig ben ik nog steeds aan het buitenspelen. ;-)

Voeg een baal toe

Op de vork genomen door

Categorieën

Schrijfsel