Image
Top
Kompas
11 mei, 2014

Kleiduif

Ze keek nieuwsgierig in het rond, haar koppie schuin omhoog. Ze hinkte een beetje. Hink-stap ging ze richting de ingang van de dönerzaak. Met korte kopstootjes verdween ze achter het raam naast de ingang. De eigenaresse sloeg geen acht op haar. Ze was druk bezig met alle bestellingen. Natte jassen hingen over krukken, de ergste drukte was net voorbij. Ik keek het beestje na. Af en toe verdween ze uit m’n zicht maar ze bleef steeds een beetje scharrelen tussen de ingang en de toonbank. Het was druk in de stad.

Wat zou er gebeurd zijn dat ze haar hele pootje mist. Ik zag wel eens taxichauffeurs door de smalle straten scheuren. Een duif raken leverde volgens mij bonuspunten op. Ze schudden hun vleugels weer in de juiste positie en licht verdwaasd gingen ze dan verder met wat duiven doorgaans doen. Mensen voor de voeten lopen en voedsel zoeken. Voor gewoon vogelvoer zouden ze zich niet meer omdraaien. Patat, frikandel speciaal en Turkse pizza was hun dagelijkse kost.

Een andere duif bleef voor de ingang staan. Hij was vies en nat. Duiven zaten vol vlooien en ik keek of ik er een paar kon bespeuren. Zouden ze elkaar kennen? Zij en hij? Misschien waren zij en hij wel een hij en hij of een zij en zij of een hij en zij… Zouden ze überhaupt kunnen nadenken? Onbewust schudde ik mijn hoofd. Zo onbewust dat ik me er bewust van werd en meteen keek of iemand mijn hersenen op volle toeren had zien draaien. De eigenaresse liep achter de toonbank vandaan en haalde een vuil doekje over de vuile tafels. Mijn duif was weg. Koortsachtig zochten mijn ogen haar. Ik stond op om nog een servet te halen en speurde snel de zaak af. Ik keek naar de andere duif die nu tussen de vuilniszakken op de stoep vrolijk zijn snavel verborg in het plastic.

Ik liep de straat uit richting het station. Ik besloot dat duiven elkaar niet kenden. Dat ze niet konden nadenken. Ze voelden geen pijn wanneer ze door welke gruwel dan ook hun pootje verloren en ze misten mij niet als ik uit het zicht verdween…

 

 

Comments

  1. Nynke

    Bijzonder! Wat een heerlijke schrijfstijl.!!

Voeg een baal toe

Op de vork genomen door

Categorieën

Geen categorie, Schrijfsel

Tags

, ,